Georgian Elegance

28-03-2020

Undertaking a full renovation of a Georgian townhouse at one of Edinburgh’s most prestigious addresses, our client’s brief centred on their wish to create a kitchen space which would exude a sense of luxury through the quality of materials. They were looking for a space that would impress within the architectural grandeur of their home and at the same time be a pleasure for them to use and enjoy personally.

The engineering and material quality of bulthaup b3 was the perfect partner to the original architecture within the home.

The property had suffered from less than sensitive adaptations over the decades which our client was dedicated to resolving. The kitchen space itself included several challenges; a north-facing room which had previously been two small rooms now with multiple doorways, windows and pathways.

We started by addressing these in our space planning to achieve a cohesive layout in keeping with our client’s love of clean lines.

We had to address access to a generous walk-in pantry which was to the left of the window preventing use of the full sidewall to create the full run of tall units to house the appliances required.

To achieve this, we created a pocket door at the end of the tall run of units which you walk through then turn into the ‘secret pantry’.  We suggested this hidden room should be dark and dramatic and used bulthaup b3 aluminium grey wall panel system with integrated shelves and hanging elements together with dark grey tinted mirror cladding one full wall giving the subtle illusion of more space.

The resulting full run of tall units now houses a plethora of storage and Gaggenau appliances yet appears to take up no space at all, thanks in part to the framing we designed to give the appearance that it is recessed into the wall.

The Gaggenau 400 series ovens which include functions such as pyrolytic cleaning, combi-steam and microwave appear jewel-like against the b3 Platinum door finish and the integrated 90cm wide Gaggenau Vario Fridge Freezer with pull out freezer drawers, stainless steel and aluminium interior and integrated ice maker certainly surprises and impresses while providing highly efficient, longer-lasting food storage thanks to humidity control.

An additional tall run on the opposite wall houses additional Gaggenau appliances including a fully automatic coffee machine with preparation drawer designed below, wine cooler and….an additional 76cm wide Gaggenau Vario Fridge Freezer with ice maker – all set for parties!

The island, designed to incorporate key appliances, workspace and space for seating, includes the BORA professional induction cooktop with integrated extractor, Quooker boiling water tap and Fisher & Paykel 90cm dishwasher drawer to make a highly efficient main activity space.

To create a calm, inviting space, we carefully selected and layered tones and textures to introduce warmth to the north facing room.

Interestingly, we were able to use the light cool matt laminate finish Platinum as the predominant finish to push back the walls and create a sense of space. To introduce depth, this was partnered with an island in the darker grey aluminium.  The elegant sheen of the metal finish takes on different tones, responding beautifully to the changing light throughout the day and evening.

Additional elements of warmth were added in the form of the 90mm thick solid walnut bar top and through the natural tones of the flooring tile.

Touches of luxury are provided by the smaller details chosen by our client who appreciates the personal enjoyment of using their bulthaup kitchen. These include bulthaup walnut drawers with the beauty of dovetail joints and prism system and the Gaggenau baking stone which heats up to 300 degrees meaning our client can enjoy stone-baked pizza and breads in the comfort of their own home!

More news