Home luxury hotel experience

23-10-2019

We’re going behind the scenes of a design and reconfiguration project within a listed Georgian period property.

Loving the bulthaup b1 kitchen dining space we designed for his home in Glasgow and enjoying his experience working together, our client returned for our help with this property in Edinburgh’s New Town.

The property was to become a luxury holiday let and potential future home for our client and therefore presented various considerations in the planning stages to create the luxury bespoke hotel experience at home that our client envisaged.

Aspiring to create a social kitchen dining space, we were instructed to look at the feasibility of moving the existing small kitchen into a grand room currently much under-utilised as an oversized bedroom.  However, it was located at the opposite end of the apartment.

We provided interior architectural advice on the overall configuration of rooms and their usage to improve and enhance the property.  In addition to the kitchen dining space, our design work included; opening a small bedroom up by knocking through into the existing kitchen to create a luxurious combined bedroom and bathroom suite reminiscent of our client’s hotel experiences.

Our designs considered creative solutions to re-route services.  A large walk-in hall cupboard was re-configured, using part of this space to form bespoke built-in wardrobes in the bedroom to provide much needed storage, yet free up floor space. The remaining space was designed to from a dedicated and organised utility space as our client was keen to have laundry separate from the social kitchen dining room.

Our plans were used to instruct and collaborate with the architect for the building warrant application.  Further advice was provided to assist our client on lighting and flooring details as he pulled together his finishing touches of decoration and furnishings beautifully.

Our kitchen design uses Classic CI furniture with a handle-less appearance.  As a listed property, we ensured the kitchen could be installed with no damage to the traditional wall panels and our talented installer scribed the furniture to these mouldings beautifully

A polar white island was designed to be wrapped in Silestone quartz with surface and side panel forming a continuous monoblock appearance. The subtle veining of the polished Eternal Statuario finish is a most luxurious detail.

The island work surface presented a challenge in terms of access restrictions into the property from the street, but we were determined to ensure this could be achieved in one piece.

A plethora of clever storage in the island and concealed in the tall kitchen furniture wall, ensures work surfaces can easily be kept tidy.

Striking dark graphite furniture was designed to balance the proportions of the room and form a semi concealed sink niche clad in Glacier White Corian. This area includes a seamless Corian shelf with integrated LED lighting and concealed support. Fixtures were carefully considered to work as both task and ambient sources of light.

Siemens appliances include; single oven, compact combination oven with microwave and warming drawer to cover a range cooking preference.

Combined with the BORA Basic cooktop with integrated extractor, which nestles discreetly in the island and BORA design socket positioned on the front panel of the hob, cooking really will be a sociable pleasure in this kitchen.

 

The sink niche was completed with a Quooker Fusion all-in-one boiling water tap and stainless-steel sink mounted below the Corian work surface.

The classic New Town outlook is framed beautifully by traditional windows and working shutters, painted a striking dark grey. A roaring fire, and a choice of seating options provide warmth and comfort, all contributing to the ambiance.

With every item carefully considered, the kitchen design becomes part of the architecture and the room truly becomes a second living space within the property.

Our client was delighted to experience the touch of glamour of a boutique hotel or private members lounge in the space.

 

 

More news